söndag 22 mars 2020

Vad göra i Corona-tider?

Det har väl inte undgått någon att börsen har rasat i spåren av Corona-virusets framfart i kombination med att länder stänger ner och isolerar sin befolkning. Det kan vara svårt att veta hur man ska agera. Nedan kommer lite vanliga frågor som jag svarar på utifrån mitt tankesätt. 


Jag har panik, mitt värde är ner med flera hundra tusen, vad ska jag göra?! Sälja? Köpa? Sitta still? Jag vill inte förlora mer pengar.

Det bästa som man kan göra i en börskrasch är att gå ur precis innan raset och köpa in sig när allt börjar stiga igen. Men det är förstås i princip helt omöjligt. Därför är de för de flesta bättre att försöka investera mer pengar. Anledningen till detta är att du då sänker din riktkurs och följer med ner hela vägen:

Genom att köpa regelbundet så följer du med hela vägen ner.

Obs: Jag själv valde (emot min egen strategi) att sälja av en större del som jag nu succesivt köper mig in med. Det var tur och inget som jag rekommenderar om man inte är helt övertygad om att börsen ska ner mer.

Hur långt ner ska börsen innan den vänder?

Detta kan nog ingen svara säkert på, men en sak är säker. Att stänga ner hela samhällen och stoppa de ekonomiska kugghjulen kommer få massiva effekter på ekonomin, som vi antagligen inte upplevt innan. Sen om det innebär att vi ska ner 5% eller 50% till, kan ingen veta säkert. Därför är det bästa i nuläget att investera för mindre belopp regelbundet, gärna efter ett större ras och fokusera på BRA och stabila bolag med stark ledning. 

Jag sparar till mina barn. Ska jag sälja fonderna?

Eftersom du sparar på så lång sikt så behöver du inget göra. Fortsätt spara som vanligt. Börsen har historiskt alltid vänt upp. Sen kan det ta 5-10 år innan den är tillbaka helt på samma toppnivåer, men det är så det är på börsen. Man måste vara villig att ha långt perspektiv.

Bra bolag i börskraschen?

Det beror lite på vad man menar. Livsmedel går till exempel relativt oskadda ur krisen (hittils), dock kan det också göra att det i nuläget inte är bästa köpläget. Att istället fokusera på de branscher som har starka bolag som tillfälligt påverkas av Corona-raset kan vara en smart strategi på lång sikt.

Jag hatar allt detta, måste man verkligen behöva få den här ångesten?

Om du väljer att ha utdelningsstrategin som fokuserar mer på att köpa på sig mer och mer, för att öka sitt utdelningsflöde, så kan faktiskt en krasch vara positivt då det är rea. Men i denna kraschen lär tyvärr alla påverkas och många utdelningar dras in. Men se det så här, det här är antagligen den värsta kraschen vi kommer få se på världsekonomin i modern tid, så härda ut detta så kommer vi förhoppningsvis slippa uppleva detta på många många år igen. 

Slutord

Om börsen ras påverkar dig och gör dig ångestfylld och förtvivlad, fokusera då istället om på allt som är viktigast i ditt liv. Familj? Vänner? Barn? Naturen? Mycket av det som är viktigast för oss är viktigare än någon siffra på börsen. För i slutändan så ska du ändå aldrig ha pengar som du behöver på börsen. 

Nu håller vi tummarna för lösning på krisen :)


/Frihetsgud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj smart hur du lever ditt liv

Våra dagliga rutiner är det som skapar våra liv. Ett problem i dagens samhälle är att vi spenderar alldeles för mycket tid där det inte ...