onsdag 11 september 2019

Indexfonder eller utdelningsaktier?

Vad är egentligen det bästa sättet att spara på? Vilket ger bäst avkastning?

Detta är frågan vi ska svara på i detta inlägget. Låt duellen börja!



Utdelningsaktier:
En utdelningsaktie är en aktie som varje år delar ut en del eller hela vinsten till sina aktieägare. Detta kallas utdelning.
Om man tar utdelningen/aktiepriset får man fram vad aktien har för direktavkastning. 
När du är en utdelningsinvesterare så vill du maximera utdelningen/kassaflödet varje år. 


Fördelar med utdelningsaktier:
  • Delar varje år ut pengar till dig som aktieägare som du kan köpa nya aktier för
  • Utdelningar är skattefria på ISK
  • Bolagen kan ofta lyckas dela ut utdelningen även i tuffare börstider, vilket är bra den dagen du ska leva på avkastningen, samt bromsar ett eventuellt kursfall
  • Är ofta, men inte alltid ett tecken på att ett bolag går med vinst
  • Väldigt roligt och stimulerande
  • Avgiftsfria att äga (bortsett från courtage vid köp och ISK-skatt)
Nackdelar med utdelningsaktier:
  • Att ett bolag har bra direktavkastning behöver inte betyda att ett bolag går bra. I många fall är de bolag med högst direktavkastning (+7%) antingen preferensaktier eller aktier där direktavkastningen blivit hög pga att kursen gått ner. I många fall innebär detta att bolaget förr eller senare behöver sänka sin utdelning, och det är något man helst undviker när man är utdelningsinvesterare. Risken är även att man prickar bolag som inte går bra för tillfället och som faktiskt är i en nedåtgående trend på lång sikt.
  • Kräver att man kan analysera bolaget för att förstå om kassaflödet är bra och om bolaget kommer kunna bibehålla eller höja sin utdelning på lång sikt. (Börsdata är ett bra verktyg för detta)
  • Krävs att man köper ett större antal för att få bra diversifiering.
  • Kräver mycket tid, hänga med i bolagen.



Indexfonder:

En indexfond är en fond som följer ett visst index, t.ex Avanza Zero som följer indexet OMX30 (de 30 mest omsatta aktierna på börsen)
Dessa fonder har ofta relativt låga avgifter runt 0,11-0,40%.Fördelar med indexfonder:

  • Är lätt för nybörjare att lära sig och månadsspara i
  • Kräver inte några större analyser
  • Stor diversifiering på ett enkelt sett, i vissa fall 100-tals bolag i varje fond
  • Mer tid över till annat
Nackdelar med indexfonder:
  • Du får inte möjligheten att välja bort bolag som ev. kan dra ner avkastningen.
  • Du får inget tydligt kassaflöde (dock går detta lätt ordna vid behov, se nedan)
  • Missar möjligheten att kuna "handla billigt". Ibland kan vissa aktier sjunka tillfälligt pga nyheter, konjunktur etc. Men sparar du på riktigt lång sikt kan detta innebära ett guldläge att tanka på med lite extra i just det specifika bolaget
  • Har en avgift som trots allt på lång sikt kan äta upp en viss del av avkastningen.
  • Är otroligt ostimulerande och tråkigt 


Slutsats:

Personligen har jag en mix av indexfonder, utdelningsaktier men även tillväxtaktier i bolag jag tror på samt vissa "lekaktier" som är mer chansningar.
Jag tror att på sikt är indexfonder svårt att slå för en sparare som varken har tid, vilja eller intresse kring aktier utan enbart är ute efter en bra avkastning. 
Vill man däremot sitta inne på börsen varje dag så kommer utdelningsaktier vara betydligt roligare och mer stimulerande.
Jag själv tycker det är roligt med kassaflöde och gillar därför det konkreta i att se utdelningarna öka per år, vilket även motiverar mig att kämpa för att spara lite till. Ofta dras vi till det som är roligt.

Vilket är dock bäst rent ekonomiskt? På den här frågan skulle jag säga att det antagligen är indexinvestering som vinner. Detta är för att enligt statistik slår inte de flesta börsen på lång sikt.
Här säger vissa, men jag gillar utdelningar och fonder ger inte utdelningar. Detta löser du enkelt genom att sälja av en viss procent av fonden, t.ex 4% per år som sägs vara en säker procent att sälja av. Det är ingen skillnad. Fonderna får också utdelning, men den behålls i fonden och ökar istället fondens värde.

En mellanväg som finns är XACT Högutdelande som är en börshandlad fond som delar ut ca 4% per år. Jag äger själv en större post i denna både då jag gillar utdelningar, men även för att det ger bra riskspridning till en relatict låg avgift (0,3%).

Summan av inlägget är följande:
Gillar du att vara inne på börsen ofta och har ekonomi som intresse? Välj då aktier.
Har du inte tid/intresse/kunskap för att investera i aktier? Lågg då pengarna i breda indexfonder. I många fall kommer du få minst lika bra, om inte bättre avkastning på lång sikt än många småsparare.

Hur sparar du?

Skriv kommentar i fältet nedan:










Frihetsgud


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...