lördag 29 februari 2020

Allt du behöver veta om fonden Xact Högutdelande

Här kommer en stor genomgång av fonden Xact högutdelande. 



Artikeln innehåller affiliate-länkar


Vad är Xact Högutdelande?


Xact Högutdelande är egentligen ingen fond utan en sk ETF. Etf står för börshandlad fond, och innebär att det är en fond, men den handlas över börsen precis som en aktie. Du betalar courtage och kan köpa och sälja precis när du vill under börsens öppettider.

Vilka innehav finns med i fonden?


Xact högutdelande innehav
Innehav i Xact Högutdelande
I bilden ovan ser ni de 25 största innehaven i fonden. Om ni vill se alla kan ni kolla in här: LÄNK
Fondens engelska namn är Xact Nordic high dividend low volatility, vilket betyder att fondens fokus är att följa ett nordiskt index med 45 olika bolag. Bolagen skall vara lågvolatila och ha hög utdelning. 

Vad kostar Xact Högutdelande?

Fonden kostar 0,3% i förvaltningsavgift. Det är en relativt låg avgift. Jag rekommenderar aldrig att spara i fonder med över 0,5% avgift. De flesta indexfonder presterar minst lika bra som aktivt förvaltade fonder och har en avgift på mellan 0,1-0,4% oftast. 

Ger fonden utdelning?

Precis som en aktie så delar faktiskt denna fonden ut en utdelning. Xact siktar på att dela ut ca 4% av fondens totala värde årligen.


När sker utdelning?

Tidigare har Xact Högutdelande enbart delat ut en gång per år, i juni. Men från och med 2020 så kommer den att dela ut 2ggr per år. Och från och med 2021 så kommer fonden att dela ut 4ggr per år. 

Fördelar med Xact Högutdelande?

De fördelar som jag ser är bland annat:
  • En bra riskspridning över branscher och länder
  • Låg volatilitet
  • Låg avgift
  • Stabil direktavkastning

Nackdelar med Xact Högutdelande?

En nackdel jäntemot en traditionell fond är att du måste lägga courtage vid köp. Dock har Nordnet en funktion som gör att du kan månadsspara gratis i fondenSen tycker jag man ska se Xact Högutdelande som en relativt stabil, defensiv utdelningsfond. Alltså ingen kursraket för maximal avkastning, utan en tryggare fond som rör sig lite mindre upp och ner och ger et stabilt kassaflöde. 

Slutsats

Xact Högutdelande är en bra fond som grund i en portfölj. Den ger bra riskspridning och direktavkastning. Komplettera gärna med någon större globalfond, t.ex Avanza Global, och någon tillväxtfond, t.ex. Avanza Emerging Markets
Och/eller köp ett gäng enskilda aktier som du tror på. På det sättet får du en bredare portfölj med större riskspridning. 











/Frihetsgud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...