torsdag 27 februari 2020

Vad göra nu i skakiga börstider?

Vad ska man göra i tider av kraftiga börsras och nedgångar när allt lyser rött i portföljen och svetten rinner? 


OBS: Alla köp och säljbeslut är helt och hållet läsarens ansvar. 



Min filosofi utgår från att följa följande historiska sanning:

Börsen går alltid upp på lång sikt.

Med den sanningen i bakhuvudet innebär det att sålänge du investerar regelbundet kommer du att följa med både upp och ner men i slutändan följa med uppåt.
Bilden nedan illustrerar hur en resa över kursförändringen kan se ut där de röda kryssen visar KÖP-tillfällen. Som ni ser gör det att man snittar ner och upp kursen men i slutändan följer med börsen högre. 

Börsen rasar, går ner, börsen faller


Med detta tankesätt kommer du undvika många vanliga misstag som att:

- Sälja i botten och missa uppgången.
- Följa med hela vägen ner och inte våga investera mer av rädsla.
- Investera som mest när börsen rusar uppåt.
- Ligga likvid utanför börsen och inte veta när man ska köpa in sig igen, vilket oftast resulterar i missa avkastning.


Men det finns några småknep man KAN använda sig av för att vippa avkastningen några procent till sin fördel. Detta kan självklart också göra stor skillnad på lång sikt. 
Dra nytta av något av dessa så kan du pusha lite extra för att förhoppningsvis klämma ur några extra procent.


  1. En effektiv och agressiv metod som kräver viss kämparglöd är: Om du är med om kraftiga börsras, och framförallt en längre nedgång på hela börsindex (-20% eller mer), se om du har möjlighet att jobba extra eller jobba över, och lev lite "snålare", så du kan investera lite extra denna perioden. Det gör att du kraftigare sänker dina inköpskostnader och kan få ännu högre avkastning när börsen väl går upp. Det går även om du vågar att använda Superlånet (affiliate-länk), och belåna dig något. Dock är detta inget jag rekommenderar för nybörjare eller de med redan ansträngd ekonomi.
  2. Se till att öka upp lite extra i bolag som är riktigt bra men som rasat neråt. Du kan ibland göra bra klipp på att aktier har rasat pga rädsla vid stora omvärldsfaktorer (politiska val/händelser, pandemier mm), och inte pga att själva bolaget går dåligt.

Det viktigaste och smartaste är att ha is i magen och vänta och agera enligt ovan. Om du känner att du ändå inte kan sova på natten så sälj av lite av de bolag du inte känner dig 100 på, och investera INTE pengar som du skulle behöva inom 3-5 år. Men det ska du förövrigt ändå aldrig göra. Med aktier och börsen gäller lång sikt, gärna 10+ år.

Ha nu en bra vecka så hoppas vi på blåa siffror framöver! :)










/Frihetsgud



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...