söndag 3 maj 2020

Mot ekonomiskt oberoende i 6 enkla steg

ekonomisk-frihetEkonomisk Frihet

Här nedan kommer ett kort men kraftfullt inlägg på hur du kan bli ekonomiskt oberoende. Själva teorin är väldigt enkel och rak. Men vägen det kräver uthållighet, en bra sparkvot och en stark vilja. Oavsett om du vill bli helt ekonomiskt oberoende eller bara ha större frihet så är detta vägen för dig!


* Inlägget innehåller affiliate-länkar

1. Arbeta och avsätt en viss procent av din lön varje månad till sparande

Du som arbetar och tjänar pengar via lön eller utdelning från eget företag ska avsätta en procent av din lön varje månad som du skall investera på börsen. Det är varken svårt eller komplicerat i dagsläget. Det enda du behöver är ett ISK (Investeringssparkonto). Det är det som alla använder för sina svenska aktier. Kapitalförsäkring kan man ha om man har utländska innehav. 

En klassisk rekommendation är att avsätta 10% av sin nettolön till investeringar. Jag skulle rekommendera minst 20% för att få den kraftfulla effekt vi söker. Men hellre 5% än inget alls. Ju MER du klarar av att avsätta, desto SNABBARE kommer du att bli ekonomiskt oberoende.


2. Investera pengarna på börsen

Jag själv använder Avanza och jag rekommenderar alla som frågar att göra detsamma. Superenkel hemsida med bra funktioner, gratis att registrera sig. Banken har blivit utsedd till årets bank många år i rad. 

a) För att registrera ett gratis konto på Avanza kan du klicka på länken:

b) När du sedan skapat ett konto ska du öppna ett ISK-konto. Det gör du här: ÖPPNA ISK

c) Flytta över pengar till ditt ISK så är du redo att börja investera.

3. Att köpa aktier/fonder

Nu kanske du tänker att shit, jag kan ju ingenting om aktier eller fonder?! Hur ska jag veta vilken jag ska köpa, och när?

Då är mitt tips att köpa regelbundet, varje månad, så sprider du ut risken över tid. Vad du ska investera i beror på, men för nybörjare kan det vara smart att börja med indexfonder, t.ex 
Alternativet är att köpa ett antal investmentbolag, t.ex. Investor, Industrivärden, Latour, Svolder, Lundbergföretagen. Då får du en bättre riskspridning än enskilda aktier.

4. Återinvestera vinsten/utdelningen

Återinvestera all utdelning och lägg in nya besparingar. I takt med att du lägger in mer pengar i din pengamaskin, desto mer växer den. För varje år går det snabbare och snabbare tack vare ränta-på-ränta effekten. Det är som en stor snöboll som rullar fortare och fortare. I början är effekten liten men efter ett antal år tar det rejäl fart.

5. Nå din målsumma

När ditt kapital överstiger 4% av dina utgifter, då är du ekonomiskt oberoende!

6. Njut av friheten!

Nu kan du välja att antingen sluta jobba helt, plugga, resa, jobba lite, jobba mycket. Göra precis vad du vill. Dina pengar jobbar för dig. Du har alla möjligheter i världen.
OBS: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Värdepapper kan både stiga och sjunka i värde. Alla måste ta helt och hållet EGET ansvar för sina investeringar.


/FRIHETSGUD

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välj smart hur du lever ditt liv

Våra dagliga rutiner är det som skapar våra liv. Ett problem i dagens samhälle är att vi spenderar alldeles för mycket tid där det inte ...