Men hur mycket är det vi egentligen behöver spara? Fördelen med att kunna spara mer i sin vardag är att vi kan leva på mindre. Det ger dubbel effekt. Det gör att du kan spara mer, samtidigt som du behöver mindre att leva på.
T.ex att spara 1000kr per månad, gör att du behöver 12 000kr mindre per år att leva på. Det krävs att man sparar 240 000kr med 5% avkastning för att få ut det. Det kan ta 5 års arbetande att nå dit.
T.ex att spara 1000kr per månad, gör att du behöver 12 000kr mindre per år att leva på. Det krävs att man sparar 240 000kr med 5% avkastning för att få ut det. Det kan ta 5 års arbetande att nå dit.
Att t.ex ta cykeln (ett av knepen nedan) istället för bil kan spara dig denna tusenlapp, och du sparar 5 år av ditt liv på resan dit. Dessutom eftersom det ger dubbel effekt, så kan du spara 1000kr extra istället, vilket ytterligare ökar snöbollseffekten.
Låt säga att du behöver 15 000 kronor att leva på. Din lön idag ger dig 22 000 kronor efter skatt. Du kan alltså spara 7000 kronor i månaden.
Om du kan minska ner det du behöver leva på med 2000 kronor så kan du spara 6-10 år (ofta mer tack vare den "dubbla effekten") på din resa mot ekonomiskt oberoende, beroende på vart du börjar. Och i många fall finns utrymme till förbättring. En extra liten bonus är att i många av sparknepen finns en hälsovinst att göra också.
Om du kan minska ner det du behöver leva på med 2000 kronor så kan du spara 6-10 år (ofta mer tack vare den "dubbla effekten") på din resa mot ekonomiskt oberoende, beroende på vart du börjar. Och i många fall finns utrymme till förbättring. En extra liten bonus är att i många av sparknepen finns en hälsovinst att göra också.
Här nedan kommer ett gäng exempel på saker som du kan göra för att spara mer och sparpotentialen i varje knep.
Oavsett om du går all in och lyckas få ner dina kostnader med 6000kr per månad, eller "bara" ändrar en till två saker och får ner kostnaderna med 1000kr, så är det en förändring som ofta kräver extremt lite investerad tid och kraft, men som kan ge effekt som hade krävt mycket sparande (och arbetande dessförinnan) för att komma upp i den summan i utdelning/avkastning.
Oavsett om du går all in och lyckas få ner dina kostnader med 6000kr per månad, eller "bara" ändrar en till två saker och får ner kostnaderna med 1000kr, så är det en förändring som ofta kräver extremt lite investerad tid och kraft, men som kan ge effekt som hade krävt mycket sparande (och arbetande dessförinnan) för att komma upp i den summan i utdelning/avkastning.
1. Boende (Sparpotential 500-5000kr eller mer)
Jag kan inte låta bli att ta med denna posten. Det är en av våra största utgifter i livet och även fast det också är det som på många sätt kan ge oss stor livskvalité så måste vi fundera över vissa saker. Har du ett boende som kostar mer än 8000kr per månad så bör du börja fundera på om det finns alternativ.
Du kanske inte behöver bo i en nybyggd lägenhet. Kanske klarar du dig på färre kvadratmeter? Kan du byta elavtal? Försäkring? Förhandla ner räntan?
Bara i denna posten finns potential som gör att du kan spara allt från någon 100-lapp till tusentals kronor i månaden.
Tips för den riktigt seriösa: Storstäder är ofta betydligt dyrare att bo i. Hade du varit villig att flytta till en mindre stad och jobba i 5-10 år så finns det en enorm sparpotential.
Jag själv bor i en mellanstor svensk stad (topp 10) och har en boendekostnad på 2500kr inkl el, räntor, amortering etc. (har sambo).
2. Transport (Sparpotential: 1000-2000kr per månad)
Hur tar du dig till och från ditt jobb? Till träningen?
Att ta bilen till jobbet om du har ca 5km till din arbetsplats kostar dig 30-70kr bara för slitage, bensin och ev värdeminskning. Har du då parkering med i denna ekvation så sticker det iväg ännu högre.
Kostnaden för en månads transport på 20 dagar kan alltså landa på 600-1500kr per månad utan parkering inräknat. Cykeln är nästintill gratis bortsett från mindre underhåll då och då. Promenad är helt gratis om du bor nära jobbet.
Ett alternativ är kollektivtrafik som kan kosta runt 800kr för ett månadskort. Det är fortfarande bättre i många fall än bilen, men kan du cykla eller gå så finns det störst sparpotential.
3. Mat (Sparpotential 1000-2000kr per månad)
Mat är en av de större ekonomiska posterna i en människas liv. Men det är även en stor del av vår livskvalitet.
När det gäller denna kategorin finns även här lite sparknep.
En onödig men ofta stor utgift framförallt bland tjänstemän är uteluncher. Många äter lunch ute varje dag i veckan. En lunch kan kosta allt mellan 80-140kr beroende på var du bor och vart du äter. En matlåda med hemlagad mat kan landa någonstans mellan 10-30 kronor beroende på vad du äter för något. Alltså kan vi spara åtminstone 60 kronor per dag, dvs 300 kr per vecka. Detta blir 1200kr per månad.
Kanske kan vi unna oss en lunch ute, t.ex. varje fredag? Då blir det lyxigare och godare än att äta ute varje dag.
I kategorin mat finns även de vardagliga inköpen såklart. Om du t.ex alltid handlar i din lokala närbutik och plockar det du vill ha och aldrig kollar prislappen finns det stort utrymme till förbättring. Du kan t.ex välja att anpassa vad du köper efter säsong och vad du hittar på extrapris. Köp t.ex de frukter och grönsaker som är billigast (på sommarhalvåret kan du i stort sett leva på egenplockad frukt och grönt om du har tur att känna någon eller ha en egen trädgård).
Kött säljs ofta på rabatterat pris nära utgångsdatum, men nötkött är oftast lugnt att äta många dagar efter, sålänge det luktar och smakar gott. Fisk och kyckling är känsligare men sålänge du tillagar eller fryser livsmedlet relativt direkt ska det vara lugnt.
Om du kan tänka dig att koka bönor, ärtor och linser själv så har du en riktigt billig proteinkälla.
4. Skräpkonsumtion mat (Sparpotential 1000-3000kr)
I denna kategorin finns allt som vi stoppar i munnen som vi egentligen inte behöver. Läsk, godis, chips, kakor, cigaretter, snus, alkohol mm.
T.ex om du dricker en energidryck för 20kr per dag så kostar det dig 600kr per månad.
Röker eller snusar du ett paket per dag? Då ryker ytterligare 600-1000 kronor.
Lägg på spontangodis, läsk och annat på detta så kan väldigt mycket pengar försvinna. Har du någon gång sett Lyxfällan så vet du hur mycket som försvinner i denna kategorin.
Var inte rädd att då och då köpa något gott, men tänk igenom vad som verkligen ger dig det du söker, och vad som ligger högst på prioriteringslistan. Att röka ett paket cigg per dag, eller sluta jobba/gå ner i tid 10 år tidigare?
5. Skräpkonsumtion övrigt (Sparpotential 1000-5000kr)
I denna kategorin hamnar inredning, kläder, accesoarer och allt annat som du inte behöver för att överleva (förutom i begränsad mängd) men köper ändå. Är det dessutom märkesgrejer som du köper för att försöka imponera på andra eller dämpa din egen osäkerhet finns risken att det snabbt kan försvinna stora summor.
Jag har med egna ögon sett hur unga par utan barn som har enorm potential att resa, spara och uppleva, istället bränner pengarna på dyr heminredning, märkeskläder i mängder, och massa onödiga prylar som inte behövs.
6. (Resor)
Jag har valt att lägga denna kategori inom parentes. Anledningen till detta är för att jag personligen tycker att upplevelser och resor tillför så mycket till våra liv. Den får vara med för att många har en tendens att gå crazy på skräpkonsumtion på resor, istället för att lägga fokuset på det som räknas där, t.ex kulturella upplevelser, solnedgångar, fantastiska vyer, tid med familjen eller din älskade.
I många fall ingår shopping, lyxiga restaurangbesök och massor med spontana inköp. Jag är inte helt emot detta, men tycker att man innan ska bestämma en budget för detta.
Med detta sagt så kan resor kosta otroligt mycket ekonomiskt, det går inte att undgå. Även om jag oftast tycker att det är värt det. Viktigaste här är att fundera på vad med en resa som är viktigast för dig och vad du minns. Behöver du verkligen åka till Australien i två månader? Eller kan du få en liknande upplevelse på Mallorca på 10 dagar? Kanske räcker det med en resa per år? Är en semester en flykt från en annars tråkig vardag?
7. Krogen (Sparpotential 500-5000kr)
Att gå ut på krogen varje helg är något som är vanligt, särskilt bland yngre. För er som letar efter någon att dejta så kan jag förstå att det är lockande. För er som är sambos/gifta, uppskattar er vardag och är över 25 år så kan jag tycka att det är dags att dra ner på krogbesöken om dessa sker varje helg, eller flera gånger per vecka. Särskilt om varje besök innebär entré, garderob, flera öl/drinkar, transport med taxi/buss och nattkäk.
Testa att gå ut betydligt mer sällan (om ens) och hitta istället på andra aktiviteter med dina vänner. Om du gillar att gå ut och dansa, försök iallafall skippa drickan på krogen, drick innan istället. Undvik nattkäket, cigg och försök att promenera hem om möjligt.
Hej! Grymma tips!
SvaraRaderaHar faktiskt inte tänkt på att man kan spara så mycket som det faktiskt går. Är själv rätt dålig på transport, tar bilen för ofta!
Tackar!
RaderaNej det är rätt sjukt om man börjar räkna på det :)
Undrar hur många som är villiga att flytta för att spara mer?..
SvaraRaderaKanske inte alla. Men däremot tycker jag alla borde tänka till vart man väljer att bosätta sig. Och med tanke på hur stor skillnad det faktiskt KAN göra, så känner jag att det är för stor möjlighet att förbise.
Radera