onsdag 2 oktober 2019

Ekonomiskt oberoende eller halvtid?

Många av oss som investerar på börsen gör det med en tydlig målsättning. I många fall handlar det om det magiska i att bli ekonomiskt oberoende. Att själv kunna styra över sin tid och sitt liv. 

Men på senare år har jag mer och mer börjat fundera på om drömmen verkligen är att bli helt ekonomiskt oberoende, eller om det egentligen handlar om att kunna jobba betydligt mindre än vad man gör. För att kunna gå ner till halvtid och att sluta jobba är två helt olika saker som kräver helt olika disciplin och tid i sparandet. Om du är nöjd med att kunna gå ner i halvtid så blir ekvationen betydligt enklare och snabbare.



Denna artikeln riktar sig mot dig som gillar ditt jobb och ser en glädje i att gå dit regelbundet, men inte vill spendera hela livet där. Om du inte gillar ditt jobb alls och gör allt för att bli ekonomiskt oberoende och slippa det, så rekommenderar jag att du byter jobb. Det är inte värt att slita år efter år på ett jobb som du hatar. Ingen vet hur länge du kommer att leva. Det är också därför jag anser att sparandet aldrig ska tumma på livskvalitén.

Sen är det ju väldigt olika vad livskvalitét är för just dig. Men i det stora hela verkar det enligt foskning vara de små sakerna som gör oss lyckliga och skapar livskvalité t.ex:

- Solen tittar fram efter några dagar av moln
- Buskar och träd som blommar vackert på våren

- Årets första snö
- En kopp kaffe i morgonsolen
- Favoritlåten kommer på radio

- Känslan när man sätter sig vid middagen man tillagat med kärlek.

Det finurliga med detta är att dessa små ting ofta är gratis eller en relativt blygsam summa i det stora hela jäntemot om listan över livskvalitét hade varit följande:

- Ny bil

- Nya möbler
- Nya kläder
- Lyxiga restaurangbesök

Som tur är så ger dessa saker endast korta kickar och ingen varaktig tillfredställelse. Du kan skaffa detta om du vill, men då får du väga det mot effekten det ger i din ekonomi.

Med det sagt, när du kan uppleva allt som skulle vara nästintill ett perfekt liv för dig, ett liv som du skulle kunna leva utan ångest att du kommer missa något. Då vet du att du lever ett bra liv. Och det är just det som är så viktigt på den här resan, att veta vad som gör just dig lycklig, och inse vikten i de små tingen i livet. (mer om detta i kommande inlägg)




Vad ville jag ha sagt med det ovan? Jo att i mångt och mycket krävs inte så stora utgifter för att leva ett fantastiskt liv. Det underlättar ekvationen. Att spara för att kunna gå ner i halvtid eller kanske 60% ska inte behöva ta allt för många år för någon som sparar en stor del av sin lön.

Ett exempel:

Pelle är 37 år och jobbar heltid på lager. Han får ut en lön på 21 000 kr efter skatt. Pelle upplever dock efter några år att trots att han tycker jobbet är trevligt så hade han önskat lite mer tid med familjen, sina egna små projekt och att bara kunna spendera mer tid i sin trädgård utomhus. 
Pelle har en dröm om att kunna gå ner i arbetstid och kanske endast jobba måndag, tisdag och halva onsdagen (50%). 

I nuläget lever Pelle på 14 000 kronor per månad. Går han ner i halvtid idag så saknas 3500kr/månad för honom för att gå runt. 
Det Pelle kan göra i detta läget är att spara 7000 kr per månad i aktier/fonder med en snittavkastning på 5%. 
Efter 10-12 år skulle Pelle alltså kunna gå ner i halvtid strax innan 50 år, 17 år före pensionsåldern. Avkastningen täcker glappet mellan lönen för halvtid och levnadskostnaderna. 

Hade Pelle istället velat bli helt ekonomiskt oberoende hade han behövt fortsätta investera i ytterligare 10-12 år. Frågan är om det är värt det, om det verkligen är det som krävs och det man vill/behöver?
Givetvis är det inte såhär för alla att man har utrymme att spara 7000kr per månad. Men jag skulle säga att om man vässar sin ekonomi via sparknepen på denna sidan så ska man kunna leva billigare utan att egentligen förändra sin livskvalitét så mycket.

Men att veta att möjligheten finns att gå ner i halvtid redan efter 10-12 år är ju ett drömscenario för många. Hur många 50 åringar har inte jag hört nämna följande ord:

- Tänk om man kunde få lite sovmorgon då och då.

- Tänk va härligt att ha en ledig vardag i veckan.
- Det hade varit skönt att jobba lite mindre.
- Det hade varit trevligt att testa att starta eget, jag har ju så många idéer.










Var inte en av de som drömmen, börja med ditt sparande redan idag om du inte gjort det. Jag rekommenderar Avanza (Affiliatelänk) som jag använder själv.

Ekvationen för halvtid är följande:

1. Dina kostnader per månad - Avkastning/Utdelning
2. Denna summa delat på din timlön (har du månadslön kan du enkelt räkna ut din timlön genom att ta din månadslön/22, och sedan delat med 8)
3. Nu ser du hur många timmar du behöver jobba per månad för att täcka upp dina kostnader.



Har du redan sparat kapital så gör hävstången att du kanske kan gå ner i halvtid redan efter 5-8 år?

Hade du gjort det?







Frihetsgud


 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...