tisdag 29 oktober 2019

Aggressiv sparplan för höginkomsttagaren

Hur en höginkomsttagare kan gå ner i halvtid på kort tid

Detta är guiden till hur en höginkomsttagare kan skapa möjligheten att gå ner i halvtid inom 5 år. 


Hur en höginkomsttagare kan gå ner i halvtid på kort tid

I de flesta inlägg som jag skriver så är målet att nå ut till alla er "vanliga" arbetare där ute som har en lön på snitten eller strax över/under. Alltså får ut mellan 17 000 - 25 000 kronor efter skatt.

Men det är svårt att förbise kraften i vad man kan åstadkomma snabbt när man sitter med en lön på 30 000 eller mer EFTER skatt.

Jag har många vänner och bekanta som är läkare, ingenjörer och ekonomer. Det märkliga är att trots att de tjänar betydligt mer än mig så sparar de faktiskt ofta MINDRE.
Tanken med detta inlägget är att alla ni som tjänar riktigt mycket ska inse kraften i vad ni kan åstadkomma.

Ett exempel skulle kunna vara en läkare på 35 år som precis kommit igång med sitt arbetande, har småbarn och känner att han inte vill behöva jobba så mycket som han gör.
För att göra beräkningen tydlig så antar vi att personen får ut 30 000 kronor efter skatt.
Som jag nämnt i tidigare poster så bör de flesta av oss kunna leva på runt 15 000 per månad (något högre om man har familj/är ensamstående såklart).



Låt oss säga att vår läkare här över skulle klara sig helt kanon på 18 000 per månad då hans fru endast jobbar extra och de äger ett hus.
Vi ser alltså att det är ett glapp på 3 000 kronor (15 000kr är halvtidslönen).

Läkare jobba halvtid

Då personen kan leva på 18 000 kronor har han utrymme att spara hela 12 000 kronor per månad. Han placerar dessa i utdelningsaktier med 5% direktavkastning. Efter 5 år har han ca 800 000 på banken och får ut ca 36000kr i utdelning per år (efter ISK-skatt). Detta motsvarar 3 000 per månad. Glappet är täckt och läkaren kan gå ner på halvtid.


Guldtips:
En faktor vi glömmer när det gäller att gå ner i arbetstid är att vi betalar mindre procent skatt ju mindre vi jobbar. Alltså är din halvtidslön inte hälften av din nuvarande efter skatt.
I läkarens exempel ovan så har han 40 000kr innan skatt (30 000 kronor efter skatt). Men går han ner i halvtid och har 20 000kr i skatt får han ut 15800kr (inte 15 000 som i texten ovan). Alltså krävs det egentligen bara 2200 kr/månad vilket åstadkoms redan efter 4 år.

Platinatips:Klarar du leva gott på 15800kr per månad, varsågod och gå ner i halvtid redan nu, du behöver inte jobba eller investera mer ;)

Vill du också kunna jobba halvtid resten av livet, med 4 år av heltidsjobb som insats? Och lägga mer tid på det som betyder mest i livet?







frihetsgud ger high five












Frihetsgud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...