tisdag 22 oktober 2019

Utdelningsfest

Utdelningfest

I detta underhållande inlägg så får du ett kul men smart sätt att se på aktieutdelning, samt lite tankar kring utdelningsinvestering.


Utdelning


Att gilla aktieutdelning är inget konstigt i grund och botten. Du får ett tydligt inflöde av likvida medel som förhoppninsvis ökar exponentiellt för varje år tack vare nytt sparande, höjda utdelning och ränta på ränta i form av att utdelningen återinvesteras. Detta ger en enorm snöbollseffekt på sikt. 

Fördelen att välja bolag som delar ut pengar är att de är ett tecken på att ett bolag går med vinst. Du kan även kolla upp utdelningsandel på t.ex. Börsdata
Dock kan du likväl äga fonder med låga avgifter som återinvesterar utdelningen automatiskt. Det ger samma effekt. Nackdelen är att du får en mix av olika bolag, där det kanske finns med ett eller flera bolag som du inte vill äga.


Ett roligt sätt att se på utdelningar är att se det som en form av inkomst som blir utbetalad av arbetsgivare (vilket nästan är sant).

De finns två huvudsakliga sätt att tjäna pengar med ett företag:


  1. Genom att låna ut sin tid och arbetskraft mot ersättning
  2. Genom att låna ut sitt kapital mot ersättning
Att få aktieutdelning är den senare.

Har du 50 st aktier och får utdelning av alla dessa så får du alltså "lön" från 50 st företag. Och ju mer du sparar, desto mer får du. 

Pengaregn
Utdelningsbombmatta skapar pengaregn?


De finns de personer som medvetet försöker skapa sin egen månadslön genom något som kallas utdelningsbombmatta.
Det är inget jag tänker vidare mycket på när jag investerar men det innebär att man sparar i aktier som delar ut sina pengar vid olika tillfällen under ett år. Detta gör att man får utdelning vid många olika tillfällen, och olika månader. 

Om man har tänkt att leva på utdelning enbart från månad till månad så kan detta vara smart i teorin men det är inte nödvändigt egentligen och riskerar att man blir frestad att köpa aktier bara för att de har utdelning en speciell månad istället för att se helheten. Din årliga totalavkastning är det viktigaste måttet i slutändan.

Så ha gärna många olika "arbetsgivare" som jobbar dygnet runt, ger din lön för arbetet, men lägg inte så mycket tid och fokus på att skapa den perfekta bombmattan. Fokusera istället mer på att hitta aktier med bra utveckling, bra fundamentala siffror (vinst, omsättning, utdelningsandel), och bra trend. Det kommer ge dig mer på sikt än att stirra dig blind på utdelningsmånader.











/Frihetsgud

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

TJÄNSTER SOM JAG REKOMMENDERAR

En lista med olika bra tjänster . De flesta är gratis. Inlägget innehåller affiliate-länkar Här kommer en lista med olika tjänster som jag s...